Unde va fi amplasat Muzeul Culturii Romilor din România

Unde va fi amplasat Muzeul Culturii Romilor din România
Publicat: 18/02/2013, 13:44
Actualizat: 05/02/2019, 04:11

Muzeul Culturii Romilor din România va fi amplasat în Sectorul 6, pe un teren care va fi identificat în următoarele două săptămâni, a anunțat, luni, viceprimarul Gabriel Petrea.

„Necesitatea înființării primului Muzeu al Culturii Romilor din România vine în completarea tuturor acelor proiecte deja demarate care urmăresc integrarea socială și dezvoltarea culturală a romilor”, a declarat viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea.

El a precizat că o autoritate publică locală nu trebuie să se ocupe doar de parcuri, străzi sau problema câinilor fără stăpân și a gunoaielor, ci și de promovarea interculturală.

Gabriel Petrea a spus că muzeul urmează să fie amplasat pe un teren din Sectorul 6 al Capitalei care deocamdată nu este cunoscut, dar va fi identificat în următoarele două săptămâni de reprezentanți ai administrației publice locale. El a precizat că este important ca terenul să aibă acces la utilitățile publice.

Muzeul va fi construit de către KCMC, împreună cu Asociația Romano ButiQ.

Președintele organizației Romano ButiQ, Ciprian Necula, a declarat că prin acest proiect nu se urmărește înființarea unui muzeu etnografic de secol XIX care să prezinte costume sau câteva dintre uneltele romilor, ci se dorește a fi un muzeu „high tech”, cu holograme, proiecții tehnologice, proiecții video, un muzeu forum din care oamenii să afle ce sunt cu adevărat romii.

„Avem senzația că știm de undeva din avion despre romi, despre civilizația lor, despre obiceiurile și modul lor de viață”, a spus Ciprian Necula.

Președintele Romano ButiQ a precizat că muzeul va fi deschis cel mai devreme în luna mai, clădirea în care va fi amenajat și care a costat aproximativ 400.000 de euro fiind rezultatul unei finanțări europene din cadrul unui alt proiect POSDRU.

„Este vorba despre o clădire modulară care se poate atât asambla cât și dezasambla. A mai fost amplasată în Cluj, Iași, Constanța și Craiova, unde a funcționat câteva luni în fiecare oraș, însă, fiind vorba de București, ne dorim ca acest muzeu să fie cât mai mult posibil”, a mai spus Ciprian Necula.

Costurile pentru deschiderea muzeului sunt estimate la aproximativ 500.000 de euro, suprafața clădirii fiind de aproximativ 1.500 de metri pătrați.

„Acest proiect se va baza pe finanțări publice, clădirea o avem, terenul îl vom primi de la Primăria Sectorului 6. Avem, de asemenea, și managementul, și conceptul acestui muzeu, precum și resursele umane necesare definirii conceptului, însă așteptăm finanțări din toate ramurile societății. Sperăm ca și romii să participe la aceste finanțări, pentru că muzeul este despre ei. Suntem la nivel de lobby pentru realizarea acestui muzeu”, a adăugat Ciprian Necula.

Potrivit reprezentanților Romano ButiQ, în urma recensământului a rezultat că în Sectorul 6 al Capitalei sunt aproximativ 2.000 de romi, însă datele neoficiale arată că acolo trăiesc între 10.000 și 11.000 de romi.

Aceștia au precizat că, potrivit recensământului populației, în România trăiesc aproximativ 618.000 de romi, însă potrivit datelor neoficiale de la Comisi Europeană și Banca Mondială, numărul acestora ar putea fi de trei milioane.

Inițiatorii Muzeului Culturii Romilor din România sunt Asociația Romano ButiQ și Organizația KCMC. Primăria Sectorului 6, care va oferi terenul, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Ministerul Culturii, Asociația „Agenția Împreună”, Asociația Partida Romilor „Pro Europa” și Agenția Națională pentru Romi sprijină acest proiect.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform